22.03.2024

Forår i Følle

Det mobile borgmesterkontor tilbragte dagen i Følle den 19. marts. Programmet bød bl.a. på åbent kontor i et lokalt kunst-hus, snak med medlemmer af Lions Club Rosenholm og besøg hos Borgerforeningen.

Michael Stegger Jensen startede dagen med åbent kontor om formiddagen hos Kunsthuset Havely på Bygaden 2. Blandt andet ville borgerne gerne tale om vindmølle-projektet ved Vosnæs, som Aarhus Kommune arbejder med. Andre ville drøfte hhv. træfældning og klimasikring af Følle Bæk. Vandet fra bækken løber over, og det medfører, at nogle borgere får vand på deres grunde.

Udkørsel fra Fremtidsparken ved motortrafikvejen og generelle udfordringer med udkørsel fra Følle fyldte også en del. En ville gerne tale om, at det er svært med skiftende sagsbehandlere, når man er tilknyttet Jobcentret.

Lokale løver sender unge ud i verden

Herefter fulgte en tur til Følle Strand. Her besøgte Borgmesteren bestyrelsesmedlemmer fra Lions Club Rosenholm i klubbens sommerhus på Valmuevej. Huset blev bygget i 1970'erne af medlemmerne selv og lejes ud, i begyndelsen til ældre fra plejehjemmet Rosengården. Nu er det ofte udsatte børn fra klubbens venskabsby Uggelharde i Tyskland, som nyder den danske sommer i Følle.

Også udenlandske håndværkere eller folk, som er ved at bygge hus og har brug for noget midlertidigt at bo i, har lejet sig ind. Sommerhuset bruges til klubbens generalforsamling ("når det ellers er ledigt!". som en fra bestyrelsen sagde). Det giver et pænt bidrag til foreningens donationer.

Disse spænder bredt, lige fra uddeling af julemad via Blå Kors til cykelløb, donationer til det kommende Kulturhus i Hornslet, udvekslingsophold for unge og meget mere. Faktisk er klubben på udkig efter potentielle kandidater og opfordrer til, at man henvender sig, hvis man ønsker støtte. Klubben dækker hele den tidligere Rosenholm Kommune og tæller ca. 20 medlemmer. 

Det uorganiseredes magi

Eftermiddagen fortsatte med dialog med Følle Borgerforenings bestyrelse. Formand Christina Lossen lagde hus til, og i hendes køkken gik snakken om de mange aktiviteter i Følle.

Bystævne-udvalget var også med. De er ansvarlige for det store, grønne fællesområde, som er hjertet i byen. Her er der grill-aftener, fest på Grundlovsdag, petanque-mesterskaber og meget mere. Græsset slår man på skift, og sådan er der meget i Følle, som foregår "uorganiseret, men fint og problemløst", som det blev forklaret. Svaret på dét er en kombination af byens størrelse og at dem, som engagererer sig, skal mødes positivt.

"Det skal altid være: "Hvor dejligt, at du kom!" og ikke: "Hvorfor var du her ikke sidste gang og hjalp til?", som det blev bemærket. 

Kartofler og kål til deling

En anden aktivitet i Følle er Havefællesskabet Pastinakken. Her deles 10 husstande om et areal på ca. én fodboldbane. Her dyrker de på 14. sæson kål, løg, squash og kartofler. For få år siden blev der råd til en bål-og shelterplads i samarbejde med Djursland Landboforening og 4H Fælleshaver og penge fra Nordea-fonden. 

Herefter var det tid til endnu en omgang åbent kontor i Kunsthuset Havely. Dagen sluttede med walk and talk i lokalområdet. 

Borgmesteren plejer at indlede dagen med et virksomhedsbesøg. Det er dog ikke muligt den 19. marts i Følle. Den lokale virksomhed PR Electronics på Lerbakken fik i stedet besøg af Borgmesteren ugen forinden. Her fremstilles og sælges elektroniske komponenter og udstyr til måling og kontrol. Virksomheden fremstiller godt 700.000 produkter årligt og har mere end 10.000 globale kunder. På fabrikken i Følle er der ca. 140 medarbejdere, og 207 ansatte i hele koncernen. 

Michael Stegger Jensen siger om dagen i Følle: 

"Vi har mange små samfund i Syddjurs, som kan noget særligt. Det tætte og nære, sammenholdet og omsorgen for hinanden. Hvordan passer vi på det, samtidig med, at vi udvikler kommunen og tiltrækker nye borgere? Det blev jeg lidt klogere på idag. Følle-borgernes store engagement og stolthed over deres by er imponerende. Det viste sig blandt andet ved, at omkring 1/4 af byen var med på walk and talk". 

Det næste besøg i rækken er den 16. april i Knebel.

Besøg i 2024

23. januar: Vrinners

20. februar: Balle

19. marts: Følle

16. april: Knebel

7. maj: Ugelbølle

4. juni: Kolind

20. august: Mørke

17. september: Nimtofte

8. oktober: Pindstrup

26. november: Thorsager

10. december: Ryomgård

Ret til ændringer forbeholdes.